Comencem l’any amb el segon post sobre l’art de dirigir una cerimònia. En el primer vam parlar amb una experta, de dilatada experiència parlant en públic en actes festius i oficiosos, el podeu llegir aquí: Mestre de cerimònia, part 1: com fer un discurs inoblidable.

En aquesta nova entrada un portem uns quants consells pràctics per a tenir en compte a l’hora de planificar l’acte més important del casament, que seran útils tant als nuvis com als elegits per a oficiar la cerimònia. Aquí els teniu:

 

1 . Escollir el mestre de cerimònies i altres oradors

A l’hora d’escollir, penseu en algú que no només li faci il•lusió sinó que no l’incomodi parlar en públic. No poseu en compromís a amics o familiars només perquè els teniu molta estima a costa que no passin una bona estona. Escolliu algú que tingui facilitat de paraula, que realment gaudeixi de fer d’orador i de conduir la cerimònia. De ben segur que teniu amigues, cosins, germanes o cunyats que gaudiran de l’experiència perquè són extravertits i tenen facilitat de paraula, aquests són els que heu de triar.

2. Paràmetres de l’èxit de la cerimònia

La durada, la varietat i el ritme són els tres factors determinants perquè tothom estigui atent. Nuvis i oradors heu de buscar brevetat –entre mitja hora i tres quarts-, entreteniment i emotivitat –anècdotes, texts citats o genuïns, però que s’ajustin al moment i a la parella-, i fugir dels tòpics i dels llargs discursos personals per centrar-se en el que realment importa: la cerimònia i els nuvis.

3. El discurs

 • Com fer-lo?
  El mestre de cerimònia ha de preparar l’esdeveniment reunint-se amb els nuvis, recopilant informació, organitzant, si és que cal, els altres familiars i amics que potser parlaran. És imprescindible crear un guió, després, perquè sigui més elegant –i útil- es poden fer fitxes d’aquest guió i prescindir dels folis A4 grapats. I assajar-ho a casa les vegades que calgui per controlar el temps. Un cop tinguis el guió, fes la prova davant d’algú de confiança que sigui crític i acaba de polir allò que calgui.
 • Què dir?
  Els primers minuts són crucials, el públic estarà extremadament atent a aquests moments inicials. Les anècdotes centrades en la parella i les bromes que trenquin el gel són un bon recurs per començar. Després, es pot passar a parlar amb certa solemnitat, però amb mesura i proporció, o d’altra banda pot semblar exagerat. També és important que l’orador recordi els noms dels altres participants en el discurs i de convidats destacats, com poden ser els pares o els avis o familiars o amics que han vingut de lluny. Mencionar-los en algun moment farà que sigui una cerimònia més autèntica, on tothom se senti inclòs. Això sí, es digui el que es digui, cal que la dicció sigui clara i el discurs, tranquil –sense pressa-, això farà que sigui més difícil equivocar-se.

4. Altres detalls a tenir en compte si has de parlar en públic a un casament.

 • Vesteix roba còmoda (i elegant, és clar) que no t’oprimeixi ni mostri antiestètiques marques de suor.
 • La puntualitat és important, perquè es tracta del primer acte del casament, i d’ell depèn que la resta de celebració succeeixi segons l’horari previst.
 • Calma, no passa res si t’equivoques. Com també ho farà reconèixer abans de començar a parlar “disculpeu si m’entrebanco, tots tenim els nervis a flor de pell”, això restarà nervis, emfatitzaràs amb el públic i trencaràs el gel.
 • Estigues a punt per canviar o improvisar en l’últim moment, a una boda pot passar de tot i podria succeir que tinguessis menys temps per dir tot el que t’has preparat. Prioritza el que sigui més important a dir.
 • Dedicar el teu temps i la teva dedicació serà un preciós detall cap als nuvis, que sempre recordaran. Gaudeix d’aquest privilegi!

 

Descobriu més sobre els espais i serveis de noces de Cal Blay [+]

O contacteu amb nosaltres [+]