En una sèrie de dos posts que iniciem avui en aquestes ratlles, us explicarem com hauria de ser el mestre de cerimònies perfecte. Us donarem consells per tal que la cerimònia sigui un autèntic èxit i començar la celebració de la millor manera.

En aquest primer post podreu gaudir d’un text exclusiu per a les lectores (i lectors!) del blog de casaments Cal Blay, ple de consells de la mà d’una escriptora i advocada, experta en l’art d’oficiar cerimònies. Hem parlat amb ella per demanar-li que ens resumeixi què hauria de tenir en compte un bon orador de cerimònies i per desterrar les males pràctiques, tan habituals durant els discursos de casament.

Preneu nota!

 


Les noces de la meva millor amiga

Si us plau, ets la meva millor amiga, vull que siguis tu qui faci el meu discurs de noces.

Quan acceptem parlar en públic, en una cerimònia de tanta projecció social, hem de respectar certes convencions formals i retòriques si volem que les nostres paraules siguin recordades amb agraïment i, sobretot, emoció pels contraents.

La primera i més important norma és parlar des del cor. Diguem que parlar amb afectació, frases fetes i tòpics està fora de lloc. La nostra amiga ens demana unes paraules perquè ens aprecia i confia que aquest afecte sigui recíproc. Si no és així, és millor no acceptar l’oferiment. Hem acceptat i volem demostrar el nostre afecte en un discurs emotiu, però cal tenir sempre present que el nostre parlament no ha de superar els cinc minuts o poc més.

¿Cinc minuts? Sí, sembla poc temps, però és molt si volem donar-li contingut a les nostres paraules i no parlotejar per al nostre lluïment personal. A més, estem en un casament, els convidats volen compartir un dia feliç i passar-ho bé, no escoltar un reguitzell embafador de frases buides.

Vegem com organitzar un bon discurs de noces.

  1. Saludar i felicitar nuvis i públic.
  2. Explicar el perquè parlem d’ells, la relació que tenim amb la núvia, nuvi o ambdós.
  3. Comptar alguna anècdota divertida, sigui de molt temps abans o de dies anteriors al casament i que sigui una experiència viscuda amb ells.
  4. Destinar el centre del discurs a parlar del que, per a nosaltres, significa l’amistat, l’amor, el compromís i desitjar que aquesta unió que es formalitza aquest dia, sigui un pacte de respecte i afecte, de comprensió i tolerància. En resum, paraules que també ens agradaria escoltar a nosaltres en una circumstància semblant.
  5. Acabar amb una cita, uns versos que vinguin al cas o, simplement, unes paraules de simpatia i afecte.

Exemple de com estructurar el parlament en cerimònia de casament:

A) Bon dia … felicitats i gràcies … nuvis, públic … vull dedicar-vos unes paraules …
B) Conec a …. Recordo quan … Sempre he tingut amb … perquè hem compartit molt, fa poc o fa molt … va succeir el següent (explicar l’anècdota)
C) Avui esteu aquí amb nosaltres, en una cerimònia que significa alegria però també un pacte de confiança, amor … i per a aquests dies que vindran en els quals aparegui algun núvol que altre, voldria dir-vos que l’amor tot ho pot sempre que no oblidem escoltar i comprendre, respectar i atendre al nostre company … i etcètera.
D) Gràcies i voldria acabar amb les paraules del poeta, escriptora, humorista (o qualsevol altre recurs que vulguem que sigui la cirereta del pastís a les nostres paraules).

Com a últim consell, intentem que en les nostres paraules es barregi, de manera equilibrada, el bon humor i les paraules emotives que provoquin, també, una reflexió sobre el sentit profund de la cerimònia.


 

 

Al següent post us detallarem, punt per punt, com ha de ser el discurs i l’orador perfecte. Estigueu atents!

Descobriu més sobre els espais i serveis de noces de Cal Blay [+]

O contacteu amb nosaltres [+]